Gandesa
Gandesa és una població situada al centre de la comarca de la Terra Alta, de la qual és la capital. El municipi està a una vall envoltat de muntanyes. Aquesta ciutat ha estat sempre un punt de referència en comunicacions ja que des de la època dels romans passen les carreteres que uneixen Catalunya amb Aragó i la Comunitat Valenciana.
El seu nom prové de “gand” amb la llengua ibèrica que significa castell o refugi.
Història
Es suposa que el seu origen ve d’un assentament iber al turó del Coll del Moro. Allí també hi trobem restes de la ocupació dels romans. Al lloc originari de Gandesa, Ramón Berenguer IV li dóna carta de ciutadania per a poblar les terres on es trobava un assentament àrab.
L’any 1194, es va entregar la carta de població que es considera la fundació de Gandesa. Amb això, els templers van construir l’església romànica i van deixar pas als hospitalers.
Gandesa també va participar en la Guerra de Successió Espanyola, a les Guerres Carlines i a la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil Espanyola.
Llocs per visitar
El Celler de la Cooperativa Agrícola és una obra modernista del deixeble de Gaudí, César Martinell. En aquest celler s’han creat vins i olis, productes molt típics de la Terra Alta, amb qualificació de Denominació d’Origen.
L’Església de l’Assumpció és un edifici romànic amb modificacions posteriors de gòtic i barroc. Aquesta esta situada quasi davant de l’ajuntament i té característiques que recorden la Seu vella de Lleida. En aquesta església es va celebrar el casament de Jaume II d’Urgell (príncep d’Aragó) i Elionor de Castella i Portugal (infanta de Castella i reina d’Aragó).
El Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre es troba davant del Celler de la Cooperativa Agrícola i ajuda a comprendre com es va viure la Batalla de l’Ebre, durant Guerra Civil Espanyola a Gandesa i les terres properes.
Fora del nucli urbà, a 5 km hi trobem el Coll del Moro, un turó amb molta història. Allí hi trobarem un poblat iber, una necròpolis i un fortí romà. Des d’allí el General Franco va dirigir els atacs de la Batalla de l’Ebre ja que era una posició elevada sobre la resta del terreny i permetia veure els moviments per la plana.
A uns 12 km hi trobem la Fontcalda, uns brolladors naturals d’aigua que conformen el riu Canaletes. Aquestos hi formen uns tolls i al costat hi ha un santuari i un antic balneari de pelegrinatge per als que creien en les propietats curatives de l’aigua.
Festes i fires
Les Festes Majors de Gandesa duren 5 dies a finals d’agost i principis de setembre, i es celebren en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda, patrona del poble.
La Festa de Sant Antoni es celebra el 17 de gener, es beneeixen els animals i les coquetes de Sant Antoni que després es posen a la venta.
La Festa del Vi no hi pot faltar a la capital de la comarca del vi de les Terres de l’Ebre. Aquesta festa que dura un cap de setmana de novembre és la mostra de vi més important a les nostres terres. Durant la festa es poden degustar els vins i les pastes típiques de la zona, es fan conferències, cursos, concerts i menjades populars.
La Romeria a la Fontcalda es fa el primer diumenge de maig i se va a peu des de l’església fins a la Fontcalda. Un cop fet tot el recorregut s’oficia una missa, es ballen sardanes i es dina amb un ambient popular.
Foto font 1