Santa Bàrbara

Santa Bàrbara és un jove municipi de la zona interior del Montsià. El municipi i el seu terme municipal (2.818 ha) tenen una situació atractiva: la plana interior de la comarca del Montsià, la més meridional de Catalunya, comarca veïna de les terres del País Valencià i l'Aragó. La comarca és ben variada: els terrenys litorals (on destaquen les terres del Delta de l'Ebre); les serralades del Montsià, de Godall i del Port, amb el Mont Caro; i les planes intermèdies, on precisament es troba la nostra població. Aquesta situació fa que el nostre poble ocupi, des del punt de vista de les comunicacions terrestres, un lloc privilegiat, tant pel fet de gairebé equidistant entre Tarragona i Castelló i entre Barcelona i València, com pel fet de ser l'encreuament de dos eixos: el que va d'Amposta cap a l'interior de la comarca i el que va de Tortosa a Vinaròs.

El clima típicament mediterrani i l’escassa altitud sobre el nivell del mar (79 m al centre de la vila) fan que les temperatures siguin benignes i suaus, tant a l'hivern com a l'estiu. Sortosament, l'aire és ben respirable perquè no hi ha contaminació ambiental.

El nucli urbà presenta un expandiment propi de poble obert de la plana i un traçat de carrers que s'estenen en forma reticular o de quadrícula (més de 37.000 metres lineals de carrers, que estan pavimentats pràcticament en la seua totalitat). Els edificis solen correspondre al tipus d'habitatge unifamiliar de dues o tres plantes com a màxim. En conseqüència, el poble té una personalitat pròpia i un aspecte bastant harmònic. Cal afegir que actualment hi ha un elevat índex de modernització i de nova construcció d'habitatges.

Des de fa temps, la població està bastant estabilitzada al voltant de 3.700 habitants. Anys enrere els mitjans de subsistència es basaven en una economia lligada als conreus de secà, principalment l'olivera.


La història de la població començà en una època relativament recent, ja que el seu origen està vinculat a la intensa colonització d'aquestes terres que es va fer, sobretot, durant el segle XVIII. En poc temps van proliferar les cases de camp i les masades que donen caràcter a la nostra plana i es va començar a constituir un nucli al voltant de la desapareguda ermita de Santa Bàrbara, que estava ubicada al costat de l'espai que avui ocupa l'ajuntament. El ràpid creixement va donar ímpetu per reclamar la segregació municipal, cosa que es va aconseguir definitivament l'any 1828.



Santa Bàrbara conserva tots els valors tradicionals d'un poble arrelat, i a la vegada, obert a l'exterior: és acollidor, permet la vida tranquil·la, hi tenen gran importància les relacions interpersonals... Però, al mateix temps, ha desenvolupat una important activitat econòmica i té tots els serveis i equipament necessaris per a una vida moderna i còmoda: serveis de salut (medicina general, matrona, pediatria, practicant i farmàcia), llar d'infants municipal, escola d'educació infantil i primària, institut d'educació secundària, equipaments culturals, esportius i socials.

A la qualitat de vida també hi contribueixen la situació i les bones comunicacions terrestres. Algunes distàncies des de la població són: a Amposta, 8 km; a Tortosa, 14 km; a l'enllaç amb la carretera N-340, 8 km; a l'enllaç amb l'autopista A-7, 11 km; a Tarragona, 93 km; a Barcelona, 190 km; a Castelló, 110 km; a València, 170 km.

Pel que fa als allotjaments, al municipi hi ha dos hotels i una casa de turisme rural.

La seva situació estratègica al bell mig de la plana de la Galera una zona geogràficament potencial, ja que s'ubica entre els municipis de Tortosa i Amposta, referents locacionals a les Terres de l'Ebre i, a la vegada, actua com a centre d'atracció dels municipis més petits de la comarca (Freginals, Mas de Barberans, Godall, La Galera i Masdenverge).


Santa Bàrbara disposa d'una bona dotació de botigues que permeten trobar i comprar tota una àmplia gamma de productes. De manera especial l'oli d'oliva (d'una qualitat contrastada), els cítrics (tant les taronges com les mandarines) i els productes gastronòmics més típics (la baldana o botifarra negra, el pastisset, el panoli, la coca de maçana, etc.). En els diferents restaurants de la població també existeix una interessantíssima relació qualitat- preu. Hi trobarem tota classe de cuina de mar i de muntanya, amb uns productes molt frescos, elaborats d'una manera molt acurada i amb sabor casolà.

És un poble que respira vitalitat, ja que té una intensa activitat cultural i lúdica al llarg de l'any. Hi contribueixen d'una manera molt especial la vintena llarga d'entitats culturals i esportives. N'hi ha per a tots els gustos, i moltes d'elles estan obertes a actuar en altres pobles o a fer intercanvis.

FESTES

Les festes majors es celebren al mes de juliol, amb activitats per a tots els gustos, destacant els correbous tradicionals de les Terres de l'Ebre, els balls o les activitats lúdico- culturals. Al mes de maig, al voltant del dia 9, Santa Bàrbara celebra la seva festa més tradicional, Arrels Planeres- Festivitat de Sant Gregori, que representa la manifestació festiva, etnogràfica i cultural més important del poble, recreant part de l'essència del municipi al segle XIX: música, teatre, dansada de jotes, petició tradicional de pubilles o el mercat al carrer, son algunes de les activitats. A l'octubre es celebra el festival Rihihiu que, en els darrers anys, ha tingut un gran protagonisme, una manifestació sociocultural que posa de manifest part de l'essència tradicional amb les noves tendències. Un mes després, al novembre, es celebra la Fira de l'oli novell, dels cítrics i del comerç, un dels esdeviments sectorials del mon de l'oli més importants de les Terres de l'Ebre.

  • Gener: festa de Sant Antoni
  • Abril- maig: Jornades culturals
  • Maig (al voltant del dia 9): Arrels Planeres- festivitat de Sant Gregori
  • Juny: Jornades esportives
  • Juliol (segona setmana): Festes Majors
  • Octubre: Festival Rihihiu
  • Novembre (darrer cap de setmana): Fira de l'oli novell, dels cítrics i del comerç
  • Desembre: festivitat de Santa Bàrbara i jornades nadalenques

LLOCS INTERÈS

  • Museu de la Vida a la Plana
  • Trulls del Deume i barranc de Lledó
  • Col·lecció del pagès Àngel Fibla (privat)
  • Àrea interpretativa del Molí de Vallès
  • Àrea de la Via Augusta i les oliveres monumentals
  • Església de Santa Bàrbara

RUTES SALUDABLES

  • Ruta dels parcs biosaludables
  • Ruta del Molí de Vallès
  • Ruta dels Trulls del Deume
  • Ruta de la Via Augusta
(veure web www.santabarbara.cat)

Informació Santa Bàrbara

MAPA

Anuncia el teu negoci a Ebre.com