Amb la tardor arriba el temps de bolets i amb aquest els boletaires. A les Terres de l’Ebre, la gent sol anar a buscar-ne al Parc Natural dels Ports, ja que a més a més de buscar bolets també gaudeix de la tranquil·litat que ofereix la muntanya.
Nosaltres us portem una petita guia amb els més saborosos i alguns consells per als boletaires.
Els rovellons (Lactarius deliciosus) són els més populars ja que són comestibles, en podem trobar en llocs més aclarits del bosc, generalment li toca més el sol i conté menys aigua que altres i possiblement per això sigui tant gustós.
La llengua de bou (Hydnum albidum) és comestible, amb un sabor dolç i agradable, i es considera que té una de les millors textures del món dels bolets.
Les pegaloses (Hygrophorus latitabundus) és considerat un dels millors bolets comestibles, amb un sabor suau i agradable. Tot i que al barret hi té una mucositat, sovint no sol agradar i una forma de neutralitzarla és bullir-lo i després posar-lo sota al raig de l’aixeta amb una escorredora. Una altra també és rostint-lo a la brasa.
Les múrgoles (Morchella) amb un aspecte un tant curiós ja que tenen com alvèols al barret, són d’un sabor dolç i agradable però no s’han de consumir crus. D’altra banda, són del més apreciats ja que són dels més difícils de fer-ne un bon grapat i es comercialitza assecat.
Els xampinyons (Agaricus campestris) són comestibles, considerats dels millors i els podem trobar en prats i vores de camins .
La trufa o la tòfona és un bolet subterràni com si fossin petites patates fosques irregulars molt preuades amb una olor forta, agradable i perfumada. Però compte perquè cal tenir llicència d’extracció i un bon gos trufer.
A més a més, del típic cistell per a que s’airegin els bolets i no es facin malbé mentre en collim més, també és aconsellable portar una guia per confirmar que no són bolets tòxics, algun mapa de la zona o alguna cosa semblant per a no perdre’ns.
Actualment hi ha aplicacions que guarden la ubicació del teu vehicle, t’informen del temps que farà al lloc on vols anar, o fins i tot pots guardar els llocs on has recollit els bolets. Gran part porten una guia de bolets per assegurar-te’n de que no siguin tòxics.
Algunes t’indiquen rutes on l’any anterior se’n van trobar i per tant on en pots trobar aquest any.
També n’hi ha que t’indiquen on anar a menjar després d’un dia boletaire o receptes que pots fer amb els bolets que has recollit.
Hi podem trobar fins i tot un radar 3D pels bolets amb realitat augmentada.
Per finalitzar, recordar que:
– La natura se l’ha de cuidar i deixar com l’hem trobat o millor.
– Si hi ha indicis de propietat privada, respectarem la zona per no molestar els propietaris i la següent vegada ens sigui igual de còmode d’accedir.
– Si la teva orientació no es gaire bona, siguis responsable i amb previsió emportat les eines que et facin falta si et trobes enmig del bosc sense referències o camins marcats.
– No recollir bolets en mal estat.
– Si no estàs segur de si un bolet és tòxic o no, no l’agafis.
Fotos fonts