Tortosa
Tortosa és la capital de la comarca del Baix Ebre i engloba les localitats de Jesús, Campredó, Bítem (com a entitats municipals descentralitzades) i els Reguers i Vinallop.
La ciutat de Tortosa està situada al costat del riu Ebre, a 40 quilòmetres del Parc Natural del Delta de l’Ebre i de la desembocadura, i a 20 quilòmetres del Parc Natural dels Ports (la reserva més gran de cabra salvatge de l’Estat).
Tortosa aglutina la vida econòmica, social i cultural de la vall inferior de l’Ebre i és el seu centre comercial i de serveis més important.
Història de Tortosa
Durant la història Tortosa sempre ha estat un lloc de referència a les Terres de l’Ebre. Aquesta ha estat poblada per ibers, romans, visigots, musulmans, cristians, francesos …
Actualment es guarden les mostres arqueològiques d’aquestes èpoques tant al museu com a la exposició de la Catedral. D’altres també en conservem l’arquitectura com ara del medieval, renaixentista, barroca o les cases modernistes.
Llocs per visitar
El patrimoni historicoartístic de Tortosa alberga més de dos mil anys de cultura mediterrània.
El Castell de la Suda, la Catedral i el Palau Episcopal són parades obligatòries en una visita per Tortosa, declarats Monuments Nacionals.
A més a més, Tortosa té un conjunt renaixentista considerat el millor de Catalunya, els Reials Col·legis que estan formats pel Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec i l’Església de Sant Domènec.
Amb tot això també afegim els Jardins del Príncep, el Museu de Tortosa, el barri Jueu, els museus i els arxius, les fortaleses i la varietat d’edificis d’arquitectura civil i religiosa de diversos estils que han estat presents a la història de Tortosa.
Fires i Festes de Tortosa
La festa amb més rellevància que es celebra a Tortosa és la Festa del Renaixement. Aquesta és una representació de la vida a Tortosa durant el segle XVI que es celebra a finals de Juliol, on hi participen tant els habitants de la ciutat com gent de fora. Durant els tres dies de la Festa del Renaixement hi ha una fira amb tendes de venedors i s’hi fan espectacles ja siguin mòbils o fixes.
Les festes majors de Tortosa estan dedicades a la Verge de la Cinta, per això són conegudes com a Festes de la Cinta, que es celebren a principis de setembre.
Respecte a les fires hi agafen rellevància són sobretot ExpoEbre i la fira de Nadal al Casc Antic.
Rutes que passen per Tortosa
La Via Verda de la Vall de Zafàn que va des de Tortosa fins a Alcanyís per una antiga via de ferrocarril.
El camí de Sant Jaume de l’Ebre condueix des del Delta i Tortosa a Casp, Saragossa, Tudela, Alfaro i Calahorra i enllaça a Logronyo amb el camí francès que porta a Santiago de Compostel·la.
La ruta dels Tres Reis uneix Tortosa amb Alcanyís i Morella i emmarca més de 800 Km de fascinació natural per camins rurals.
El riu Ebre
El riu Ebre ha estat un dels factors de la situació de la ciutat de Tortosa. Aquesta sempre ha estat una ciutat de comerç i transport de materials gràcies a que el riu facilitava la combinació amb el transport de les mercaderies des del Mar Mediterrani pujant pel riu Ebre amb el terrestre. Per això durant els segles XII i XIV les ciutats més actives del Mediterrani van comerciar amb Tortosa.
El riu, un símbol de les Terres de l’Ebre, és turísticament navegable des de l’embarcador fluvial tortosí tenint en compte les condicions nàutiques.
Tortosa i la religió
Tortosa sempre ha estat relacionada amb la religió sobretot amb la cristiana, així que no és estrany que actualment sigui la seu episcopal.
Un fet de la història de Tortosa relacionada amb la religió va ser la Disputa de Tortosa al 1413 on el Papa Luna va fer reunir als rabins jueus obligadament durant 67 sessions d’adoctrinament religiós per a que finalment firmessin un document reconeixent els seus errors en la matèria de fe.
Economia
La economia de Tortosa es basa sobretot amb els àmbits agrícoles, industrials i comercials. Antigament estaven relacionats aquests àmbits amb el transport via fluvial i marítim.